Direktris-konsult
Mångsidig textilingenjör med lång erfarenhet inom konfektionsindustrin,
med fokus på kvalitet och konstruktionslösningar.
Direktris, teknisk designer, GT – det finns många namn för samma yrke!
Huvuduppgifterna är att översätta designskisserna till tekniska specifikationer, s.k. techpacks, med konstruktionsskisser (ritade i Adobe Illustrator), graderade måttlistor, BOM:s, sömnadsspecifikationer, m.m. Provplagg kontrolleras sedan och jag ansvarar för avprovningen med resten av teamet. Instruktioner och ändringar kommuniceras till leverantören som skickar nya prover/foton, tills vi är helt nöjda med produkten.
På textilingenjörsutbildningen specialiserade jag mig inom konfektionsteknik. Jag skrev examensarbete om olika sömmars hållfasthet och utförde laboratorietester på ett textillaboratorium utanför Paris, så sömmar och stygn är ett av mina specialområden. År 2024 läste jag kursen Textila sammanfogningstekniker vid Högskolan i Borås, som gör en djupdykning i sömnad men även tejpade och svetsade sömmar för tekniska plagg.
Jag har arbetat med Dam, Herr, Barn och Baby, samt de flesta produktgrupper. Mest erfarenhet har jag inom stickat, trikå och lättvävt. Jag har även arbetat som handarbetsdesigner och gjort graderade stick-beskrivningar åt garnföretag. Produktgrupper jag har arbetat med är t.ex. klänning, kjol, blus, byxa/shorts, ytterkläder, denim, sportkläder, bad & underkläder. Jag har dessutom ett stort intresse för tekniska plagg och funktionsplagg.
Ett stort intresse jag har är språk. Vid sidan om arbetet som direktris arbetar jag även som frilansöversättare och översätter texter med textil anknytning. Under hela mitt arbetsliv har jag kommunicerat på engelska med leverantörer i andra länder och jag vet hur viktigt det är att vara extremt tydlig, så att inte missförstånd sker. En enkel, lättbegriplig engelska, med korrekt textilteknisk vokabulär, kombinerat med foton och skisser, brukar vara det bästa sättet att förmedla ett budskap.
De första åren efter min examen arbetade jag på Patagonias europeiska huvudkontor utanför Paris. Deras ambitiösa kvalitetsarbete var imponerande och formade säkerligen min framtida arbetsprofil. Jag deltog i flera kvalitets-seminarier på HQ i Ventura och utbildade sedan kvalitetskontrollanter i Portugal.
Under min tid hos Levi Strauss utvecklade vi ett internt PLM-system. Jag ingick i projektgruppen och representerade produktutvecklingsavdelningen. Jag sammanställde alla önskemål, för att göra systemet så smidigt och lätthanterligt som möjligt. När jag senare arbetade för MQ och vi implementerade YuniquePLM, representerade jag direktriser och mönsterkonstruktörer i en projektgrupp, för att anpassa systemet till vårt sätt att arbeta. Och som konsult har jag arbetat med andra PLM-system, t.ex. Centric, Pisa och Infor, och även gjort techpacks i Excel samt Illustrator.
Under mina första år i arbetslivet bestämde jag mig för att arbeta med produktutveckling. Därför kompletterade jag min utbildning med en 3-månaders intensivkurs i mönsterkonstruktion på skolan AICP i Paris. Kursen var viktig för att få en förståelse för mönsterförändringar, passformsproblem och gradering. Jag har dock inte arbetat professionellt som mönsterkonstruktör. År 2024 uppdaterade jag mina kunskaper i mönsterkonstruktion genom att läsa grund- och fortsättningskursen i Clo3D vid Yrkeshögskolan i Borås.
I snart 30 år har jag arbetat med produktutveckling av kläder, de första 18 åren som anställd hos Patagonia i Frankrike, Levi Strauss i Belgien och MQ Marqet i Sverige, och sedan som konsult hos ett tiotal företag i Göteborg, Borås och Falkenberg, sedan 2016.
Jag är främst öppen för konsultuppdrag.
Kontakta mig gärna om du är intresserad av ett samarbete eller vill veta mer om hur jag arbetar:
Petra Ivarsson, Direktris-konsult, Göteborg
Copyright © Alla rättigheter förbehållna